ABSTRACT: Mexico is the world's first producer of avocado (Persea americana Mill.) generating more than 30% of the global harvest. The States with highest production are: Michoacan, Nayarit and Jalisco, Mexico and Morelos. Avocado crop is affected by various diseases that diminish the quantity and quality of the fruits and limit their commercialization. Anthracnose (Colletotrichum spp.) is the disease more important affecting the cultivation of avocado in Morelos. The most used and effective control method is through the application of synthetic chemicals that can affect the environment and human health. Therefore, the objective of this work was to evaluate the effect of the application of native antagonistic microorganisms against anthracnose in a crop of avocado. The conditions for the production and application of the antagonistic microorganisms Wyckerhamomices anomalus and Bacillus amyloliquefaciens were established. This research was carried out in a commercial Hass avocado orchard, located in the municipality of Ocuituco, Morelos. Aerial populations of Colletotrichum spp. were quantified using a system (Sas Super 100) air sampler. The effect of the application of B. amyloliquefaciens and W. anomalus on the aerial populations of Colletotrichum spp and on the incidence and severity of anthracnose in avocado fruits was evaluated. The application of antagonistic microorganisms and chemical treatment did not affect significantly to the aerial populations of Colletotrichum spp. However, in 2016 the fruits sprinkled with B. amyloliquefaciens showed significantly less severe anthracnose and in the year 2017, the combination B. amyloliquefaciens + W. anomalus
was the treatment that induced the greatest reduction in the severity of anthracnose in avocado fruits.
RESUMEN: México es el primer productor mundial de aguacate (Persea americana Mill.) generando más del 30% de la cosecha mundial. Los Estados con mayor producción son: Michoacán, Jalisco, México, Nayarit y Morelos. El cultivo de aguacate es afectado por diferentes enfermedades que disminuyen la cantidad y calidad de los frutos y limitan su comercialización. La antracnosis (Colletotrichum spp.) es la enfermedad más importante que afecta al cultivo de aguacate en Morelos. El método de control más utilizado y efectivo es mediante la aplicación de productos químicos sintéticos que pueden afectar al ambiente y a la salud humana. Por lo anterior, el objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la aplicación de microorganismos antagonistas nativos contra la antracnosis en un cultivo de aguacate. Se establecieron las condiciones para la producción y aplicación de los microorganismos antagonistas Wickerhamomyces anomalus y Bacillus amyloliquefaciens. Esta investigación se realizó en una huerta comercial de aguacate Hass, ubicada en el Municipio de Ocuituco, Morelos. Las poblaciones aéreas de Colletotrichum spp., se cuantificaron con un sistema muestreador de aire (Sas Super 100). Se evaluó el efecto de la aplicación de B. amyloliquefaciens y W. anomalus sobre las poblaciones aéreas de Colletotrichum spp y sobre la incidencia y severidad de la antracnosis en los frutos de aguacate. La aplicación de los microorganismos antagonistas y del tratamiento químico no afectaron significativamente las poblaciones aéreas de Colletotrichum spp. Sin embargo, en 2016 los frutos asperjados con B. amyloliquefaciens presentaron una antracnosis significativamente menos severa, y en 2017, la combinación B. amyloliquefaciens + W. anomalus fue el tratamiento que indujo la mayor reducción de la severidad de la antracnosis en frutos de aguacate.