ABSTRACT: The main objective of this work is to analyze the relationship between Mexican sugar indstry´s
innovation and competitiveness, related to the United States of America market. Innovation is
measured by patent analysis in the international patent classification C13K, in the technological
area of the sugar industry. Competitiveness is measured using the Magic software provided and
created by CEPAL (The Economic Commission for Latin America for its acronym in Spanish).
The interest of this work relates to identify innovation trends in terms of new usages of sugar
cane, as well as to know the current competitiveness of the domestic sugar industry respect to the
United States market. Finally, the variable analysis is enriched using bivariate Granger causality
test between ‘Innovation’ and ‘Competitiveness’. The results show a Mexican comparative
advantages respect to the rest of the world in the United States market, which means a high level
of export specialization, but both a low tendency to patent products and a high dependence of
market and technology. Based on these results, we suggested promoting the generation of new
technologies for alternative uses of sugar cane and thus enhancing the national competitiveness.
RESUMEN: El objetivo del presente trabajo es analizar la relación entre innovación y competitividad de la industria azucarera mexicana en relación al mercado de Estados Unidos. La innovación es medida con el análisis de patentes en la clasificación internacional C13K, dentro del área tecnológica de la Industria Azucarera. La competitividad es medida utilizando el programa Magic creado por la CEPAL (Comisión Económica para América Latina). El interés de este trabajo obedece a identificar las tendencias en innovación en cuando a usos de la caña de azúcar, así como también el conocer la situación actual de la competitividad de la industria azucarera nacional con respecto al mercado en los Estados Unidos. Finalmente, el análisis de las variables se enriquece con una evaluación de la causalidad de las variables: ‘Innovación’ y ‘Competitividad’ utilizando el modelo de Granger. Los resultados muestran que en México existen ventajas comparativas reveladas, lo que significa que se tiene un nivel relativamente alto de especialización exportadora, se tiene una tendencia baja a patentar y se mantiene una alta dependencia tecnológica y de mercado con Estados Unidos. Con base en los resultados obtenidos, se sugiere promover la generación de nuevas tecnologías para el uso alternativo de la caña de azúcar y de esta forma aumentar la competitividad nacional.